Sommeren er højsæson for falske facebook-solbriller
Facebook er fuld af falske reklamer, der vil lokke danske forbrugere i fælder.
Facebookannoncer et særligt problem
I løbet af de seneste år har svindlerne også fundet vej til Facebook, hvorfra de, via hackede konti, deler fupannoncer. Blandt andet ved at tagge personens venner i delingen eller dele opslag på venners Facebookvæg. Ifølge Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket, er denne type svindel særligt udfordrende.
- I dag orienterer danske forbrugere sig i stor stil i anbefalinger fra eksempelvis familiemedlemmer og venner. Så når ens arbejdskollega eller folkeskolekammerat tagger en, har man i højere grad paraderne nede, og opdager måske først for sent, at man har jokket i spinaten, siger han.
Lad dig ikke forblænde af falske solbriller
Hos e-mærket følger man svindlen tæt, og særligt i sommerperioden markedsfører svindlerne sig ekstra aggressivt med vanvittige priser på eksklusive solbrillemærker som Armani, Ray-Ban og Gucci. Den barske virkelighed er dog, at man aldrig modtager sin vare eller i bedste fald modtager en billig kopi. Fælles for fupbutikkerne er blandt andet usandsynligt lave og ofte skæve priser. Samtidig er de skrevet på dårligt dansk, hvilket er en tydelig indikation på, at de er maskinoversat.
- Bagmændene bliver hele tiden dygtigere til at efterligne de seriøse aktører på markedet. Så det er endnu vigtigere i dag, end for bare få år siden, at man ser sig godt for, før man trykker køb, siger Toke Mølgaard.
Handel med internationale IT-kriminelle
At kaste penge efter en vare, man aldrig modtager er én ting, men ifølge Toke Mølgaard gemmer der sig et langt større problem bag svindlen.
- Når du handler på en svindelside, deler du alt fra personoplysninger til informationer om dit betalingskort med internationale IT-kriminelle, der ikke har nogle skrupler ved at misbruge dig yderligere, slutter han.
Vil du gerne spotte svindlerne, før du får klikket køb, er der særligt fem typiske tegn på svindel, du bør holde øje med.
Sådan spotter du de falske sider
1. Stave- og sprogfejl – Mange fupbutikker er oversat af maskiner og er derfor skrevet på meget dårlig dansk.
2. Mærkevarer til spotpris – Burberry, Mulberry, Nike, Marc Jacobs osv. Fupbutikker markedsfører sig som oftest med velkendte mærkevarer til langt under den pris, du ellers ville betale for den ægte vare.
3. Skæve priser – Priser som f.eks. 244,67 DKK eller 2738,59 DKK er typiske priser, du støder på, når du møder en fupbutik. Ligesom sproget er priserne udregnet af en maskine.
4. Falske betalingsmuligheder – Fupbutikker reklamerer ofte med en række internationalt kendte betalingskort, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte anderledes.
5. Hold øje med webadressen – Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. It-svindlerne kan hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik. Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.